Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

... en het loopt het lekkerst op blote voeten

(gras natuurlijk)

Gras natuurlijk!

Gras is natuurlijk en natuurlijk wil iedereen gras. Want gras is groen en groen is gezond.
Wie wil er nu niet een gezond en natuurlijk leven? Deze website legt uit waarom
die wens begrijpelijk is en wat gras mogelijk maakt om dat te realiseren.
Laat u ver(g)rassen!

Gras onttrekt kooldioxide (CO2) uit de lucht en zet dit, met behulp van licht, om naar voedingsstoffen. Bij dat proces komt ook de zuurstof vrij dat mensen en dieren nodig hebben om te overleven.

Samen met bossen en algen behoort gras tot de top-3 aan CO2 binders. In Nederland hebben we, naar schatting, 1 miljoen hectare grasland. Ruim 15.000 hectare daarvan bestaat uit gras voor sportvelden of golfbanen. Onderzoekers menen dat onder 1 hectare grasland zo’n 80 ton CO2 kan worden opgeslagen. Een gemiddeld sportveld zou daarom zo’n 400 kg per dag aan kunnen bijdragen.

Het overgrote deel van het zonlicht dat op gras valt, wordt geabsorbeerd. Sommige cijfers spreken van een absorptie van 78% van het licht. Aangezien een vijfde van de wereld uit gras bestaat, speelt gras dus een grote rol bij het voorkomen dat de aarde opwarmt.

De afgelopen 150 jaar is de wereld enorm geïndustrialiseerd en verstedelijkt. In veel gevallen is dat ten koste gegaan van grasland. Mede daarom is de gemiddelde temperatuur in Nederland sinds 1900 met 1,7 graden Celsius toegenomen. Dat is ruim het dubbele van de temperatuurstijging die elders ter wereld is gemeten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat het grasoppervlak in ons land toeneemt. In die manier kan worden bijgedragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen die aan Nederland zijn opgelegd.   

Grasgebieden bieden de ideale leefomstandigheden voor regenwormen. Die zijn belangrijk omdat ze helpen de neerslag in de bodem te transporteren. Voedselrijke grasgebieden hebben de grootste dichtheden qua regenwormen. Dat kan oplopen tot 300-500 wormen per m2. Die graven gangen tot drie meter diep. Dat zorgt ervoor dat het water snel naar beneden kan zakken. Die gangen zijn zo breed dat het water ook niet omhoog meer kan kruipen. Ze zijn echter ook zo innovatief dat het niet mogelijk is om die gangen mechanisch na te maken.

Sinds 1900 is de regenval in ons land met 18 procent toegenomen. Ook is het neerslagpatroon tegenwoordig een van korte buien die ontzettend veel water geven. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat dat water zo snel mogelijk wordt verwerkt. Gras zorgt ervoor dat dat water snel in de grond kan infiltreren. 

Wonen en ontspannen

Lees alles over gras in de tuin. Bij u thuis, uw kantoor of zakelijke omgeving. Lees wat er allemaal mogelijk is en waar u rekening mee  moet houden. Leer hoe u het gras het beste kunt onderhouden.

Lees verder

Sporten en recreëren

Ontdek waarom gras de meest gewaardeerde ondergrond voor sportvelden en recreatieterreinen is. Lees wat de industrie allemaal doet om gras nog verder te ontwikkelen en te verbeteren en hoe u en uw vereniging daarvan kan profiteren.

Lees verder

Infrastructurele werken

Kom alles te weten over grassen voor in de berm of op dijken. Lees over hoe gras kan bijdragen in het behalen van de klimaatdoelstellingen en het klimaatbestendig maken van de omgeving.

Lees verder