Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

De nieuwe Grasgids is uit!

De 2023 editie van de Grasgids is gepubliceerd: het overzicht van het beste dat de Nederlandse graszaadveredelaars te bieden hebben.

In dit overzicht zijn op basis van de resultaten van de afgeronde roodzwenkgras proeven met name de tabellen voor deze grassoort bijgewerkt. In de tabel van gewoon roodzwenkgras is één nieuw ras toegevoegd. Het ras Barpatria heeft in de proeven aangetoond dat het een zeer lichtgroene kleur, een zeer dichte zode vormt en een goede resistentie tegen rooddraad heeft. Het is dus een echte verrijking van de Grasgids.

De tabel met roodzwenkgras met fijne uitlopers is aangevuld met twee nieuwe rassen. Het donkergroene ras Coptic vormt een dichte zode, is weinig gevoelig voor voetrot en behoud bij droogte een mooiere kleur in vergelijking met de meeste andere rassen. Het middengroene ras Barnousti vormt ook een dichte zode en is weinig gevoelig voor voetrot.

Omdat roodzwenkgras van nature al een goede zode vormt, zijn de verbeteringen die binnen dit ras bereikt kunnen worden, minder extreem als dat we bij andere soorten gewend zijn.  Nieuwe rassen worden alleen toegevoegd wanneer ze in kwaliteit een verbetering of een goede aanvulling zijn op de al in de lijst opgenomen rassen. Als dat het geval is, dan worden de minder-presterende rassen nog een paar jaar vermeld en vervolgens afgevoerd van de aanbevelende lijst. Op die manier blijft de Grasgids een lijst met de kwalitatief bete rassen.

Omdat de beoordelingen van de Engels raaigrassen en veldbeemdgrassen in de even jaren worden bijgewerkt en de beoordeling van roodzwenkgrassen in de oneven jaren, blijft de update dit jaar beperkt tot roodzwenk. Wel is nog een ras van Engels raaigras opgenomen in de tabel voor gazon: Lize. Een fijnbladig ras met zeer goede zodedichtheid, een goed resistentie tegen rooddraad en met behoud van een groene kleur in de winter.

Droogtetolerant

De verdere aanscherping van roodzwenkgrassen in de Grasgids, komt op een goed moment. Roodzwenkgras kan goed tegen droogte, een eigenschap die grassen steeds meer nodig zullen hebben. Dat bleek wederom in 2022 dat, uiteindelijk, een zeer droog jaar werd. Met een kletsnatte februari begon het jaar nog redelijk voorspoedig en werd er een dubbele hoeveelheid neerslag dan normaal gemeten. Maar een extreem droge en zonnige maand maart deed de voordelen daarvan, al snel teniet. De vele zonuren, hoge temperaturen en kleine hoeveelheid regen, in combinatie met een verdrogende oostenwind die die maand teisterde, deden de grondwaterpeilen op veel plekken razendsnel zakken. En toen moest de zomer nog beginnen. Waar Nederland doorgaans tijdens de zomer 224 mm water krijgt, was dat dit jaar slecht 135 mm. In augustus was het neerslagtekort daarom al opgelopen van de 100 mm die tot op heden de norm was, naar ongeveer 300 mm. Zelfs de zware buien op 17 en 19 augustus maakten nauwelijks een verschil. De consequentie was dan ook dat beregeningsverboden die jaar extra lang duurden.  Waterschap De Dommel in Noord-Brabant was in april één van de eerste. Pas op 12 december waren zij het die, als allerlaatste, dat verbod beëindigde. Nu de laatste paar jaar is gebleken dat dit patroon meer de norm dan een incident is, zullen we daar met onze grassen op moeten inspelen. De verdere versterking van de verschillende roodzwenkgrassen in de Grasgids, zal daar zeker bij kunnen helpen.

Hittetolerantie

Van roodzwenk is echter ook bekend dat minder goed bestand is tegen hitte. Aan dit aspect blijven de graszaadveredelaars, net als voor alle andere soorten, de komende jaren extra aandacht besteden. Dat blijft een belangrijk thema omdat dit jaar ook bleek dat de noodzaak voor hittetolerantie verder blijft toenemen. Het KNMI beschouwt 2022 namelijk als één van de zonnigste zomers sinds het begin van hun waarnemingen. Dat is niet een incident maar ook hier een voortzetting van een trend. Met een langjarig gemiddelde van 641 uur zon in de zomer, mag het landelijk gemiddelde van 834 uur van dit jaar, uitzonderlijk hoog worden genoemd. Daarmee is het record van 837 uur uit 1976, net niet gebroken. Wel waren dit jaar alle maanden zonniger dan normaal en werd in augustus zelfs een overschot van ruim 80 uur gemeten. Als we die kennis aan het neerslagpatroon van dit jaar koppelen, dan kunnen we niet anders concluderen dat ook het beeld qua zonneschijn van 2022, net als dat van de voorbije vijf jaar, in lijn was met wat ons vanuit klimaatveranderingsoogpunt, wordt voorspeldt. Op zich is zonneschijn goed voor gras en haar ontwikkeling maar wanneer deze bijdraagt aan een hogere hitte, dan krijgt gras het moeilijk. Ook hier is het dus erg gunstig dat het overzicht met roodzwenkgrassen dit jaar verder aangescherpt wordt.

Succesvol bij extremen

Roodzwenkgras is zeer geschikt voor toepassing in siergazons en op golfgreens. Het gras doet het erg goed op zware kleibodems maar ook op arme zandgronden. Het kan dus goed tegen droogte en weet ook de schaduw goed te verdragen. Het gras heeft een hoge sierwaarde en draagt ertoe bij dat de zode snel dichtgroeit. Roodzwenkgras vraagt weinig bemesting of onderhoud en is goed resistent tegen ziektes of zout.

Dat er dit jaar maar drie rassen aan de Grasgids zijn toegevoegd geeft nogmaals aan hoe hoog we de lat in Nederland hebben gelegd voor de toelating van nieuwe rassen. Dat is uitdagend voor de veredelaars maar gunstig voor de consument. Die heeft zo altijd de keuze uit alleen het allerbeste. Welke procedures er allemaal aan ten grondslag liggen en hoe de grassen voor de Grasgids worden beoordeeld, wordt in dit artikel beschreven.

In 2021 zijn nieuwe proeven van roodzwenkgras gezaaid. De beoordelingen van deze 3-jarige proeven lopen tot en met 2024. Met die gegevens worden de tabellen in de Grasgids van 2025 bijgewerkt. In de editie van volgend jaar, ligt de focus weer op Engels raaigras en veldbeemdgras, omdat dan alle resultaten van de in 2020 gezaaide proeven bekend zijn.