Moderne grassen kennen een hoge droogte tolerantie
De droogtetolerantie van hedendaagse grassen voor tuinen, parken of sportvelden maakt dat ze prima bestand zijn tegen de gevolgen van de klimaatsveranderingen. Voordat mengsels in de markt worden gezet, hebben de veredelaars al ruim 10 jaar aan de juiste samenstelling gewerkt.
Sinds begin dit jaar waarschuwt de Nederlandse overheid dat ons land voor het derde jaar op rij afstevent op een periode van langdurige droogte. Die nieuwe periode komt op een moment dat ons land de klap uit de voorgaande jaren nog lang niet te boven zou zijn. Daarom werd al halverwege de lente een neerslagtekort van 90 mm gemeten. Die boodschap is het schrikbeeld voor de gehele groene sector. Toch hebben de graszaadveredelaars hier jaren geleden al op geanticipeerd. De mengsels die tegenwoordig zijn opgenomen in de Grasgids, zijn in staat om een tekort aan neerslag het hoofd te bieden. Wie daarnaast ook nog eens de directe omgeving op de juiste manier inricht, het gras de benodigde steun biedt en onderhoudsregime aanpast aan de omstandigheden, weet zich verzekerd van een mooi gazon of grasveld zelfs wanneer het voor langere tijd droog blijft.
Internationalisering van mengsels
Alle mengsels die zijn opgenomen in de Grasgids, zijn vooraf langdurig en uitvoerig bestudeerd en getest. Vaak gebeurt dat onder, voor Nederlandse begrippen, extreme omstandigheden. De graszaadveredelaars hebben daarvoor meerdere proefvelden die verspreid liggen over de hele wereld. Zo kunnen ze de invloed van het klimaat en de reactie van het gras op de veranderende omstandigheden, nauwkeurig onderzoeken en meten. Bij die onderzoeken wordt doorgaans nauw samengewerkt met internationale kennis- en testinstituten. De kennis die zo wordt vergaard, wordt benut om de mengsels voor Nederland af te stemmen.
Door de jaren heen hebben de veredelaars de balans in de mengsels steeds meer verfijnd en verbeterd. Van een 100% Engels raaigras dat ooit de norm leek, zijn we gegroeid naar een mengsel met meerdere componenten. Zo is, dankzij de toevoeging van roodzwenkgras, de droogtetolerantie al sterk verbeterd. Het gras brengt z’n eigen bescherming aan waardoor het minder last heeft van de droge omstandigheden. Ook door het mengen met Rietzwenkgras is er een grote stap in de juiste richting gezet. Rietzwenkgras kenmerkt zich door een stevige blad- en stengelstructuur. Daarnaast zijn de wortels taaier en wortelt het gras dieper waardoor het vocht op grotere diepte aan de bodem kan onttrekken. Hardzwenk is andere grassoort die uitstekend kan overleven in droge omstandigheden. Wel is deze soort wat gevoeliger wanneer het regelmatig wordt gemaaid of wanneer tijdens het maaien het gras juist kort wordt geknipt.
Elk soort z’n eigen voorkeur
Bij de keuze van het juiste grasmengsel is het belangrijk rekening te houden met wensen van de betreffende soorten die zijn opgenomen in het mengsel. Zo speelt de vruchtbaarheid van de bodem, natuurlijk, bij veel rassen een belangrijke rol terwijl juist de maai-frequentie of maaihoogte bij andere rassen van doorslaggevende rol kunnen zijn.
Als leidraad kunt u de volgende informatie aanhouden:
- Engels Raaigras: komt snel op, kent een grove structuur en heeft een hoge betredingstolerantie. Het is sterk en zal snel herstellen.
- Roodzwenkgras: heeft, ondanks de fijne structuur, een lange levensduur. Het groeit langzaam en kan kort worden gemaaid. In dat opzicht zal het weinig aandacht vergen.
- Veldbeemdgras: heeft een sterk wortelgestel en is zeer goed bestand tegen droogte. Het groeit langzaam maar heeft een lange levensduur.
- Struisgras: heeft een fijne structuur en lange levensduur. Ook dit type gras kan kort worden gemaaid.
Goede huishouding
Gras bestaat voor zo’n 75-90% uit water. Slechts 3% daarvan wordt gebruikt voor de stofwisseling. De rest van dat vocht heeft het nodig om, net als een mens, te transpireren. Door te transpireren voorkomt het gras dat het oververhit raakt.
Gras heeft vooral tijdens het kiemen, vestigen en groeien veel behoefte aan vocht. Daarom is het belangrijk dat de waterhuishouding onder de mat en in de directe omgeving, op die momenten maximaal in orde is. De hoeveelheid water die het gras op dat moment krijgt, moet echter wel in balans zijn. Wanneer het teveel krijgt dan is de kans groot dat de wortels gaan rotten of dat schimmels een kans krijgen.
Dat gras afsterft tijdens langdurige droogte is een natuurlijk proces. Dat hoeft echter niet meteen te betekenen dat ook de wortels een langdurige droogte niet overleven. De meeste grassen wortelen enkele centimeters diep. Zodra die weer water vinden komt het gras al snel weer tot leven. Wel is het zo dat de kale plek, extra gevoelig is voor de vestiging van ziekten en onkruid. Dergelijke plekken zullen daarom extra aandacht moeten worden gegeven.
Het beregenen van gras hangt sterk af van de temperatuur en de duur van de periode zonder regen. Wie gras wil bij-regenen kan dat het beste in de vooravond doen, wanneer de zon niet langer rechtstreeks op het gras schijnt. In dat geval zal het vocht minder snel verdampen. Ook voorkomt dit dat het gras als vergrootglas voor de zonnestralen werken. Dat zou de grasplant onnodige schade kunnen toebrengen.
Noodzakelijk onderhoud
Om maximaal van de droogtetolerantie van het gras te kunnen profiteren, is het belangrijk om de mat het hele jaar door goed te onderhouden. Regelmatig bemesten is daarbij belangrijk. Dat bemesten moet worden gedaan op een droge mat. Wanneer de bemesting is uitgevoerd, heeft de mat behoefte aan tenminste 15mm water zodat de wortels de mest goed kunnen opnemen. Welke bemesting noodzakelijk is verschilt per mengsel. Als stelregel kunt u aanhouden dat de mat gedurende de maanden januari en februari vooral behoefte heeft aan kalk terwijl het in de maanden juli en augustus juist extra stikstof nodig heeft.
Naast het toedienen van extra stoffen om de groei en gezondheid te stimuleren, is ook belangrijk om de maaifrequentie en instellingen goed af te stemmen op de grasmat. Zeker in warme periodes mag het gras niet al te kort worden gemaaid. Vang het maaisel op in een opvangbak of, nog beter, hark het gazon schoon. Houd er rekening mee dat kale plekken ideaal zijn voor onkruid om zich daar in te zetten. Zaai daarom kale plekken regelmatig bij en verticuteer de mat. Dat kan het beste gedaan worden in het voorjaar of in het najaar. Op die manier krijgt het gras beter toegang tot water en voedingsstoffen.