Duurzaam inkopen? Gras, natuurlijk!
Natuurgras is milieu- en CO2-vriendelijk en duurzaam zo blijkt onderzoek naar de CO2-voetafdruk van een sportveld. Voor gemeenten een goede reden om bij de aanleg van sportvelden te kiezen voor natuurgras: of hybride grasvelden.
Gras is groen, zowel letterlijk als figuurlijk. Sportvelden van natuurgras nemen CO2 op en zorgen in de zomer voor verkoeling. In het uitgevoerde onderzoek naar de CO2-voetafdruk van gras is gekeken naar de totale milieu-impact van natuurlijke sportvelden: van teelt en verwerking van het graszaad, tot en met de aanleg, het onderhoud en de vernieuwing van het veld. Samengevat scoort gras erg ‘groen’: dat is goed nieuws gezien de steeds strengere milieueisen.
Maximaal resultaat
Opvallend is dat vooral het onderhoud van de sportvelden de voetafdruk dieper maakt: factoren die eenvoudig te beïnvloeden zijn. De keuze voor gras gecombineerd met milieuvriendelijk onderhoud – elektrische maaiers en verantwoorde kunstmestsoorten – leveren een maximaal duurzaam resultaat op. Dit is van groot belang voor gemeenten die niet alleen duurzaam moeten inkopen, maar ook een voorbeeld zijn voor andere sectoren.
Minder blessures
Zwaarwegende milieuaspecten – nu en in de toekomst – pleiten voor natuurgras. Maar er zijn meer redenen om sportvelden te voorzien van echt gras. Zo bestaat er bij het sporten op natuurgrasvelden minder kans op blessures: gras geeft mee bij veelvoorkomende bewegingen in het voetbal. Denk aan draaien en doorglijden (slidings). Bovendien is de speelduur van natuurgras een stuk hoger dan een tijd geleden: gemiddeld zo’n 450 uur
Welke grassoort?
Hoe kunnen gemeenten komen tot de juiste keuze? Een handig en bruikbaar hulpmiddel is de Grasgids die Plantum elk jaar uitgeeft. Aan de basis van de Grasgids staat gedegen – onafhankelijk –
onderzoek. De gids bevat onder meer beschrijvingen en aanbevelingen van grasrassen voor verschillende toepassingen: sport, gazon, recreatie, berm & dijk en golfgreen. Elk jaar verschijnen er weer betere grasrassen. Dit geeft aan dat de graszaadsector de lat bijzonder hoog legt.
Speelduur: 450 uur
Vroeger was de speelduur op gras zo’n 200 tot 250 uur. Inmiddels kan er op een sportveld van natuurgras – mits goed onderhouden – bijna twee keer zo lang gevoetbald worden: het resultaat van jarenlang onderzoek en innovatie. De graszadensector – verenigd in Plantum – werkt voortdurend aan verbeteringen van grassoorten. Van de 20 nieuwe rassen die elke 2 jaar worden aangemeld halen er maar enkele uiteindelijk de Grasgids . De nieuwe rassen zijn dan gelijk of beter op het gebied van bespelingstolerantie, herstellingsvermogen en standvastigheid dan de bestaande rassen uit de Grasgids.