Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Graszodentelers en de Grasgids

Graszodenteelt is een zeer specifieke manier van het ontwikkelen van een mooi en sterk grastapijt. Voor graszodenteelt worden grasrassen van zeer hoge kwaliteit geselecteerd om in een korte tijd een dichte grasmat te verkrijgen. De grasrassen die worden gebruikt moeten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Daarom kiezen graszodentelers grassen die zijn opgenomen in de Grasgids. De meesten kiezen voor specifieke mengsels die worden afgestemd op de behoeften van hun klanten. In de graszodenteelt worden graszaadmengsels geselecteerd op basis van het uiteindelijke gebruik en herstellingsvermogen om snel een dichte zode te krijgen maar ook maaibeeld, kleur en ziekteresistentie tegen schimmels zijn belangrijk.

De Grasgids is een handleiding voor het gebruik van grasrassen en -mengsels. Deze maakt hierin onderscheid in verschillende gebruiksdoeleinden; sport, gazon, recreatie, berm, dijk en golfgreen. Zodenkwekers leveren aan hoveniers, sportclubs, gemeentes, golfclubs, tuincentra, cultuurtechnische bedrijven of particulieren. De grasgids helpt de optimale samenstelling van de grasmat te bereiken. 

Betrouwbaar
Voor de uitwerking van de Grasgids wordt gebruik gemaakt van vergelijkend rassenonderzoek. Om de uiteindelijke resultaten vast te stellen worden scores van de afgelopen zes jaar gebruikt. Ook worden de zaadjes genummerd, zodat uitvoerder van de test niet weet welk ras er getest wordt. De score kan op deze manier niet bewust beïnvloed worden en is daarom erg betrouwbaar. De score wordt onder andere bepaald door intensieve betreding na te bootsen met behulp van een machine en te kijken hoe het gras hierop reageert. Dit gebeurt door de resultaten simpelweg met het oog te bekijken, of te wel door te scoren(?).
Eigenschappen
De Grasgids houdt bij het bepalen van de score ook rekening met de doeleinden waarvoor een ras gebruikt gaat worden. Bij het gebruik voor sport is het bijvoorbeeld belangrijk dat een ras een hoge bespelingstolerantie heeft, terwijl een ziekteresistentie en het hebben van een mooie groene kleur weer belangrijker zijn voor rassen die gebruikt worden voor het gazon. Bij het mengen van rassen wordt hier sterk rekening mee gehouden. Daarom worden rassen individueel getest, waardoor de eigenschappen per ras duidelijk zichtbaar zijn en zo het perfecte mengsel samengesteld kan worden. Het ontwikkelen van een nieuw ras duurt ongeveer 15 jaar. Als een nieuw ras bij het kweekbedrijf alle testen heeft doorstaan, wordt het aangemeld bij de Grasgids. Vervolgens wordt het ras nog minimaal 2 jaar getest alvorens het daadwerkelijk wordt opgenomen.
Als een team
Een graszaadmengsel moet werken als een voetbalelftal: een elftal met op elke positie een Messi zal niet winnen. Er zijn ook verdedigers en een keeper nodig. Zo is het ook bij graszaadmengsels: elk ras heeft zijn eigen sterke kanten en goede eigenschappen. 

Wie wil er geen Champions League grasmat in zijn tuin?
Nederlandse zodentelers staan in de hele wereld bekend om de uitstekende kwaliteit van hun zoden. Volgens Kees Bos, voorzitter van de NVKG ( Nederlandse Vereniging van Kwekers van Graszoden), zijn er in Nederland ongeveer 70 zodentelers actief die samen jaarlijks circa 2000 ha zoden telen.
Waar geen tijd is om een grasmat te zaaien en te laten ontwikkelen, wordt gekozen voor het leggen van graszoden. Zo komt men Nederlandse graszoden tegen in tuinen in heel Europa, maar ook in Parken zoals Disneyland Parijs en bij de Eiffeltoren. In bijna alle gerenommeerde stadions wereldwijd liggen grasmatten die hun oorsprong hebben in Nederland. Er liggen Nederlandse matten in bijna alle Eredivisie stadions in Nederland maar ook in Rusland, Duitsland, Polen, Tsjechië, Roemenië, Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk, België, et cetera.