Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

kort grasnieuws februari

Waarom sap uit gras het nieuwe strooizout zou moeten worden - EenVandaag (avrotros.nl)
Deze winter is er 120 miljoen kilo zout gestrooid, om wegen begaanbaar te houden. Maar al dat zout droogt bomen en dieren uit. Daarom wordt in Broek op Langedijk in de eerste grassapfabriek ter wereld keihard gewerkt aan een ander dooimiddel: grassap.

Nature Today | Gelders leernetwerk geeft impuls aan ecologisch bermbeheer
De tijd lijkt rijp om ecologisch bermbeheer over de hele provincie Gelderland uit te rollen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe maak je ecologisch bermbeheer tot een succes? Twee jaar lang deelden Gelderse gemeenten en waterschappen samen met de provincie hun ervaringen in het Leernetwerk Ecologisch Bermbeheer. Eén recept is er niet, leren van elkaar blijkt de succesformule.

GroeneRuimte Nieuws: Veel graslandvlinders in stedelijk gebied Nijmegen
De gemeente Nijmegen is bezig met een actualisatie van het groenbeleid. In 2000 en in 2007 waren door De Vlinderstichting al vlinderinventarisaties uitgevoerd en deze zijn in 2020 herhaald. In 24 groengebieden is gekeken welke vlinders er voorkomen. Dat ging om parken, groenstroken en wegbermen. Er werden veel vlinders waargenomen, waaronder veel typische soorten voor bloemrijk grasland.

Integrale aanpak nodig voor mondiale vraagstukken van klimaat, biodiversiteit en milieuvervuiling | PBL Planbureau voor de Leefomgeving
Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en milieuvervuiling bedreigen het halen van de VN duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals). Oplossingen zijn alleen mogelijk door een integrale aanpak. Dit zijn enkele van de belangrijkste boodschappen van het rapport ‘Making Peace with Nature’, dat vandaag is gepubliceerd door UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties, en waaraan door het PBL is bijgedragen.

Amsterdamse tegelproef zorgt voor halve hectare extra groen | Straatbeeld
De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaar 33.932 tegels opgehaald. De tegels maken plaats voor meer groen in de Amsterdamse tuinen. Door de inzamelingsactie is er ongeveer een halve hectare groen bijgekomen in de hoofdstad. De tegelservice wordt dit jaar daarom voortgezet.

Metamorfose Hofplein | Rotterdam.nl
Het Hofplein krijgt een metamorfose van stenen verkeersrotonde naar groen stadsplein. Het ontwerp is in grote lijnen bekend, maar nog niet alles ligt vast.

Toelating Primus verlengd, met aanvullende voorwaarde (fieldmanager.nl)
De toelating van het product Primus wordt verlengd. Dat heeft het College voor de toelating van biociden en gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) besloten.

Subsidie voor groene tuinen en bedrijventerreinen binnenkort beschikbaar - gemeente Putten
Inwoners en bedrijven die hun leefomgeving willen vergroenen, kunnen de komende vier jaar rekenen op een aanzienlijke financiële subsidie van de gemeente Putten. De gemeenteraad heeft € 495.000 beschikbaar gesteld om te starten met Operatie Steenbreek: het vergroenen van tuinen en bedrijventerreinen.

Ideeën gevraagd voor de grootste daktuin van het land | Amsterdam | AD.nl
Het moet de grootste daktuin van het land worden, het park op de Gaasperdammertunnel. Vanaf komende week kunnen toekomstige gebruikers meepraten over de invulling van tien parkvelden.

Bermbeheer met big data (stad-en-groen.nl)
Bermonderhoud, en zeker de ecologische aanpak, vormt een grote kostenpost. Traditionele maaimethoden veroorzaken achteruitgang van de biodiversiteit en de insectenpopulaties. Een ander knelpunt is dat het maaisel zwerfvuil en invasieve exoten bevat, wat de verwerking prijzig maakt. Het is lastig om hierin inzicht te krijgen.