Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

kort overzicht grasnieuws

De Omgevingswet: kansen voor natuurinclusief bouwen
De invoering van de Omgevingswet, januari 2022, biedt legio kansen om natuurinclusief bouwen en biodiversiteit te verankeren in beleidsplannen.

Groen schoolplein voor Montessori basisschool Passe-Partout
De Apeldoornse basisschool Passe-Partout heeft sinds kort een groen schoolplein. Voorheen was het plein versteend, nu is het een groene oase geworden

Maak je gazon winterklaar in 3, 2, 1..
Dagen worden korter, natter en kouder. Niet altijd even bevorderlijk voor je gazon. Om ervoor te zorgen dat jouw gazon niet al te veel schade oploopt tijdens de wintermaanden, kun je een paar dingen doen. Lees je mee?

Westlandse kinderen helpen schade aan sportvelden voorkomen
Sportvelden beschermen met vogelhuisjes? Dat is precies wat kinderen van de buitenschoolse opvang onder begeleiding van Westland Natuur en Techniekweb doen.

Venhorst krijgt natuurspeeltuintje dankzij tienjarige Tijs
Het ziet er niet uit, het ‘parkje’ op de hoek van de Statenweg en Daandelendennen in Venhorst. Dankzij de tienjarige Tijs van Boxmeer die een brief stuurde aan de burgemeester, wordt het een natuurspeelplaats

Joekel van kunstwerk langs toegangsweg tot Someren: een teruggerolde lap gras van 13,5 meter
Het is met recht een joekel van een kunstwerk te noemen. De breedte van 1,5 meter en de hoogte van 2,5 meter vallen nog mee, maar met een lengte van 13,5 meter wordt het werk van Dirk Verberne uit Helenaveen zeker een blikvanger langs de toegangsweg tot Someren.

 

Waalwijk doet test met groene parkeerplaatsen: ‘Saaie stenen wijken voor gras’
De gemeente Waalwijk doet een bijzondere test met 'groene parkeerplaatsen'. Op het grote parkeerterrein aan de Taxandriaweg liggen vier opvallende groene vakken. Deze parkeerplaatsen zijn gemaakt van honderd procent gerecycled materiaal. In het voorjaar moet blijken hoe groen ze nog zijn

Enschede ‘groenste stad van Nederland’ en in top-20 wereldwijd
Enschede gooit hoge ogen als het gaat om stedelijk groen. Dat blijkt uit de Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI). De stad staat op deze ranglijst namelijk het hoogste van alle Nederlandse steden en staat wereldwijd op plek 19

Ook Roda JC ruilt kunstgras weer in voor gras
Roda JC Kerkrade speelt vanaf volgend seizoen weer op gras. De huidige kunstgrasmat in het Parkstad Limburg Stadion wordt in de zomer vervangen, meldt de Limburgse eerstedivisieclub.

Chemische onkruidbestrijding blijft no-go voor vier groenbedrijven 
idverde NL, Donker Groep, Dolmans Landscaping Group en Krinkels blijven chemievrije onkruidbestrijding toepassen omdat dit beter is voor milieu, mens en dier. Dit ondanks het feit dat het verbod op pesticiden opgeheven door de rechtbank.

Overlast eikenprocessierups beheersbaar door inzet natuurlijke vijanden
Onderzoekers hebben vastgesteld dat de inzet van onder meer vogels en insecten in het Drentse dorp Wapserveen hebben geleid tot een afname van het aantal eikenprocessierupsen.

Gucci verkoopt jeans met grasvlekken en die kost stevige duit
Creatief directeur Alessandro Michele liet zich voor zijn nieuwste Gucci-collectie inspireren door grunge, het muziekgenre dat onder meer door Nirvana op de kaart werd gezet. Dat leverde onder meer een jeansbroek met grasvlekken op.

Inspectie groen en gras in Nissewaard
De gemeente Nissewaard is gestart met het uitvoeren van een inventarisatie en inspectie bij beplantingen en gras. Het betreft hier het openbaar groen zoals grasvelden, groen bij speeltuinen en om parkeerplaatsen.

Gemeente zoekt kandidaten voor groene oprit
De gemeente Groningen is woensdag gestart met een pilot waarbij tien inwoners hun oprit kunnen laten ‘vergroenen’. Verspreid door de stad worden tien opritten voorzien van een groen jasje. De stenen gaan eruit en groen komt erin.

Driekwart Nederlanders wil zelf iets doen tegen wateroverlast
Drie op de vier Nederlanders vinden dat zij zelf iets moeten doen om wateroverlast en -tekort te voorkomen. Iets meer dan de helft spant zich ook echt in om wateroverlast rondom het huis te beperken, meldt de Unie van Waterschappen na onderzoek onder ruim duizend Nederlanders.

Nat gras of natte voeten in Zuid-Limburg?
In het Geul- en Gulpdal in Zuid-Limburg werkt ARK aan natuurlijke maatregelen om water langer vast te houden op hellingen. Samen met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten verwijderen we oude drainagesystemen zodat de graslanden weer water kunnen vasthouden.

Ledontwikkelaar Oreon doet onderzoek naar gras in Rat Verlegh Stadion
Ledontwikkelaar en NAC-sponsor Oreon gaat samen met de Hogere Agrarische School (HAS) en NAC's grasmeesters Hubra Fieldmanagement wetenschappelijk onderzoek doen met stadiongras in het Rat Verlegh Stadion.

Robotmaaiers nemen voortaan het gras op Sportpark Centrum in Delfzijl onder handen
Het gras op Sportpark Centrum in Delfzijl wordt voortaan door robotmaaiers gemaaid. Wethouder Jan Menninga van Delfzijl en voorzitter Emme Groot van NEC Delfzijl namen de beide robotmaaiers donderdag in gebruik.

Wanneer moet je voor de laatste keer in het jaar je gras maaien?
De zomer keert ons definitief de rug toe en je vraagt je af wanneer je voor de laatste keer het gras moet maaien? Een pertinente vraag aangezien de laatste maaibeurt voor de winter belangrijk is voor je gazon.

20 partijen tekenen voor groen en gezond beleid in Noord-Holland
De partijen zetten zich in om actief een bijdrage te leveren aan een groene en gezonde leefomgeving

Digitale kaart brengt tegeltuinen in kaart
De 140 gemeenten die zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek krijgen een digitale kaart waarop ze kunnen zien welke wijken de meeste tegeltuinen hebben.

Scherpenzeel neemt deel aan PPS Grasvelden
De gemeente Scherpenzeel is de eerste gemeente die meedoet in een pilotstudie over hoe in de praktijk gemeenten omgaan met hun gemeentelijk groen.

Gemeenten moeten ‘hitte-budget’ vrijmaken
Gemeenten moeten in hun begroting voor 2021 tussen de tien- en vijftigduizend euro vrijmaken voor de aanpak van het hitteprobleem. Die oproep doet Klimaatverbond Nederland. Het bedrag is afhankelijk van de omvang van de gemeente.

Moet je nu wel of geen gras maaien tijdens droog en zonnig weer?
Het gras heeft het altijd moeilijk tijdens hete, droge en zonnige zomerdagen. De grote vraag is altijd of je nu wel of niet je gras moet maaien tijdens droge en hete zomerdagen. Het antwoord vind je in dit artikel.

Hoe krijg je klaver uit het gazon?
Handige tips over hoe je het beste klaver uit je grasmat kunt verwijderen.

Gras bood 200.000 jaar geleden al een heerlijk bed
Onze verre voorouders sliepen zo'n 200.000 jaar geleden al op een comfortabel bed van gras, ontdekten wetenschappers. Een bijzondere vondst, omdat plantenresten meestal niet zo lang behouden blijven. 

Droge tuin of een geel gazon? Voer de wormen!
Fieldmanager van het jaar Jaap Verhagen geeft tips over hoe je je tuin ook tijdens de warme zomer, in goede conditie kunt houden.

Life-hack om toch met naaldhaken het gras op te kunnen
Frans schoenenmerk komt met oplossing waarmee vrouwen toch met naaldhakken over het gras kunnen lopen tijdens feesten en partijen. 

Maak de wijk groen!
Verschillende partijen roepen op om juist nu het moment aan te grijpen om wijken duurzamer te maken en te vergroenen.

Dak spoortunnel wordt ontmoetingsplek
Op het dak van de spoortunnel in Delft wordt straks een park aangelegd. Waar ooit spoorlijnen liepen, moet in de toekomst een plek van ontmoeting zijn.

Succesvolle pilot met robotmaaiers op hoofdveld V.V. Dongen
De gemeente Dongen is tevreden met de effecten van de inzet van een robotmaaier. Een betere bewortelling, een strakkere mat en minder omkijken.

Wat mag van de plaatselijke verordening
De gemeente Alkmaar maakt nog eens duidelijk wat wel- en wat niet mag wanneer het aankomt op de tuin bij het huis.

Hoe hou je water vast
Wat kun je allemaal doen om water vast te houden in je eigen tuin zodat je gras en planten daarvan kan profiteren en de overlast geen wateroverlast ondervindt.

Veranderingen het grasbeheer
Klimaatverandering, afschaffing van het gebruik van pesticiden en meer druk op het gebruik van de groenvoorzieningen. Engelse specialisten bespreken het probleem. (Engels)

Weesp maait minder
De gemeente Weesp gaat op vijf plekken minder maaien om de natuur zo haar eigen kans te geven.

Pas op voor grasaren
Lang gras kan in deze tijd van het jaar ook problemen geven voor mens en dier. Grasaren in hoog gras kan in de vacht van de hond gaat klitten.

Gemeente Kortrijk gaat ecologisch beheren
De Belgische gemeente Kortrijk wil een klimaatrobuuste en ecologisch gevarieerde omgeving. De overgang naar een ecologisch maaibeheer is de eerste stap om dat te realiseren.

Golfclub zet salamilucht in tegen engerlingen
Golfclub Hooge Graven bij Ommen spuit zogenaamde pireco op gebieden waar engerlingen zich doorgaans vestigen. Zo bouwt het gras meer weerstand op tegen de larven.

Tips voor de tuin
De zomer is inmiddels volop aan de gang. Hoe houd je je tuin groen en veilig? Hier zijn wat handige tips.

Haarlem gaat minder maaien
Bermen en openbare plekken in Haarlem worden minder vaak gemaaid om zo de natuur meer kans te geven.

De zeis: terug van weggeweest
Gras maaien met een motormaaier is misschien praktischer: maaien met een zeis gaat sneller en geeft een betere kwaliteit maaisel.

Gras voor het Hofplein
De gemeente Rotterdam wil meer groen in de stad. Het Hofplein moet een iconisch plein worden met meer bomen en gras.

Toekomst in Olifantsgras
Het Olifantsgras dat ganzen bij Schiphol moet weghouden, krijgt nu tevens een bestemming als bouwmateriaal. 

Bomen en gras voor haven Moerdijk
De gemeente Moerdijk heeft het laatste stukje braakliggend terrein naast de haven gekocht.

Gras opzuigen
De Belgische gemeente Staden gaat gemaaid gras voortaan opzuigen. Het gras krijgt zo meer kans en de riolen blijven open.

Leiden in last?
De Partij voor de Dieren wil een tijdelijk maaiverbod in Leiden. Volgens de partij is ‘onnodig maaien een verspilling van gemeentelijke gelden’.

Gras en klimaatsverandering
Wageningen University gaat onderzoeken of gras kan dienen als klimaatbeschermer door gras bestendiger te maken tegen klimaatveranderingen.